Rövid hírek

Bővült az izraeli F-35I flotta

November 25-én újabb 2 darab F-35I „Adir” ötödik generációs harci repülőgép érkezett az izraeli légierő kötelékébe.

The Times of Israel értesülése szerint a 2010-ben aláírt szerződés keretében a Lockheed Martin így már 12 darabot szállított le a megrendelt mennyiségből.

Az Egyesült Államok kongresszusa 2008-ban hagyta jóvá 25 darab F-35A hagyományos fel- és leszálló képességű harci repülőgép Izraelnek történő eladását, mindezt a külföldi katonai fegyvereladások programján keresztül. A szerződés már akkor fenntartotta az opciót további 50 darab vásárlására, ráadásul azok már a rövid fel- és leszálló változatból kerülhetnének ki. Akkori értéken az üzlet volumene elérte a 15,2 milliárd dollárt.

Az első 19 darab, a „Külföldi katonai értékesítés” program keretében megrendelt F-35A vadászgépre szánt 2,75 milliárd dollárt az izraeli védelmi minisztérium 2010 októberében hagyta jóvá. Az első F-35I „Adir” összeszerelése 2016. január 7-én kezdődött. A további szállításokat gazdasági okokból két részre bontották. 2015. február 22-én az izraeli védelmi minisztérium egy 2,82 milliárd dolláros szerződést írt alá 14 darab F-35A vásárlásáról, illetve a szükséges logisztikai kiszolgáló háttér biztosításáról. 2017 augusztusában kiegészítették a szerződést „Adir”-ok beszerzésével, valamint az alap F-35A-k számát is megnövelték 50 darabra. Az első F-35A-k 2016. december 12-én szálltak le a Nevatim légibázison, rá egy évre, 2017. december 6-án további 9 repülőgép átvétele után az izraeli légierő első F-35I „Adir” százada elérte a hadrafogható szintet. 2018. augusztus 24-én további három „Adir” érkezett a századhoz.

Amirak Norkin, az izraeli légierő parancsnoka május 22-én nyilatkozta a sajtónak, hogy „két különböző fronton” is bevetették már az F-35-ösöket. A korábban közzétett fotók szerint a repülőgépek részt vettek a szíriai hadműveletekben is.

Az összes F-35-ös a nevatimi légibázison diszlokáló „Golden Eagle” század kötelékébe tartozik. A tervek szerint a beérkező gépekből felállított második „Adir” alegység is ezen a bázison fog szolgálni – a logisztikai háttér megléte mellett komoly előnye a légibázisnak a földrajzi elhelyezkedése, mivel erről a repülőtérről légi utántöltés nélkül elérhetőek a jordániai, a líbiai és a szíriai célpontok – de Etiópia, Törökország, Szaúd-Arábia és Irak egyes részei is. A légi utántöltéssel egyedül a pilóták fizikai állóképessége szab határt a bevetési távolságnak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s