Cikkek

218 darab Lynx gyalogsági harcjárművet kap a Magyar Honvédség

Lynx gyalogsági harcjárműveket kap a Magyar Honvédség – közölte a beszerzés előkészítését koordináló védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Maróth Gáspár titkársága sajtóközleményben. A Honvédség 218 darab, KF41 Lynx harcjárművet kap, ebből 172 db-t Magyarországon fognak gyártani. Ezzel a beszerzéssel a világ egyik legmodernebb és legújabb gyalogsági harcjárműve kerül a Magyar Honvédség birtokába.

Magyar festéssel ellátott KF41 LYNX (Hiúz)

Hosszas piackutatást követően Magyarország az első NATO- és EU-tagország, mely a düsseldorfi székhelyű német cég új fejlesztésű termékével modernizálja haderejét. „A folyamatban lévő honvédelmi- és haderőfejlesztési program legnagyobb értékű beszerzése történelmi lépés″ – írták a közleményben, hozzátéve: a katonák a BMP-1 típus másfél évtizeddel ezelőtti kivonása óta ugyanis nélkülözni voltak kénytelenek a gépesített lövész erők gerincét alkotó lánctalpas gyalogsági harcjárműveket.

A Védelmi Fejlesztésekért Felelős Kormánybiztos az aláírást követően úgy fogalmazott: „A NATO-nak tett vállalásai részeként Magyarország helyreállítja szárazföldi haderejének nehézfegyverzetét. A harckocsikra és a tüzérség eszközeire 2018 decemberében kötöttünk szerződést, az előbbiek leszállítása már folyamatban van. Most a képességcsomag gerincét alkotó gyalogsági harcjárművekre került sor. A piacon fellelhető legkorszerűbb típusként a Lynx bizonyult alkalmasnak arra, hogy megfeleljen a magyar katonai szakértők által támasztott szigorú követelményrendszernek, s az elkövetkező évtizedekben a honvédségben betöltse ezt a kulcsfontosságú szerepet. Különös örömmel tölt el, hogy az eszközöket egy vegyesvállalat keretei között, Magyarországon létesülő üzemben állítják elő, hozzájárulva a hazai hadiipar helyreállításához. Ezáltal kiemelkedő hozzáadott értéket képviselő ágazattal bővítve a hazai ipari termelés portfolióját”.

A Lynx gyalogsági harcjárművek gyártására alapított vegyesvállalat gyára Zalaegerszegen épül, amely a magyar állam és a német védelmi ipari óriáscég, a Rheinmetall gyártóüzeme lesz. A győri Rába is részt vehet a német-magyar együttműködésben készülő modern gyalogsági harcjárművek legyártásában. A csúcstechnológiájú fegyverrendszer előállításába cseh cégek is bekapcsolódnak, tovább mélyítve a két ország közötti hadiipari együttműködést.

A magyar Lynx-ek LANCE toronnyal és 30 mm-es gépágyúval lesznek ellátva. Persze a moduláris kialakítás miatt még számos változat lesz lehetséges.

A több mint kétmilliárd euró értékű program keretében -mint már említettük- 218 db KF41 Lynx harcjárművet, 9 db Bergepanzer 3 Buffalo páncélozott műszaki-mentő járművet, valamint kiképző és karbantartó eszközöket kap a honvédség. Az eszközök túlnyomó többségét, 172 db Hiúz-t Magyarországon állítják elő a Rheinmetall és a magyar állam között augusztus 17-én kötött megállapodás értelmében létrehozandó vegyesvállalat üzemében. A megrendelésben szereplő első 46 db-t Németországban gyártják le, ami egyúttal a hazai gyár magyar szakembereinek teljes körű felkészítését szolgálja. A hazai gyártáson túl a magyar hadiipar is beszáll a fejlesztésbe és a típus export igényit is ki tudják majd elégíteni.

A 2016-ban bemutatott Buffalo 3 páncélozott műszaki -mentő jármű (forrás: Rheinmetall)

Hamarosan típus bemutató cikkünket is olvashatjátok itt a WT Info oldalon!

Forrás: honvedelem.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s