Elemzések

E-100 szupernehéz harckocsi

Kedves Játékosok!

Szeretném nektek bemutatni a német V-ös rangú, ritka (rejtett) szupernehéz harckocsit, az E-100 –at, hogy megismerjétek miden erősségét és gyengeségét.

Áttekintés/ történelem

A háború utolsó szakaszában, a már gyártásban lévő harckocsik sokasága áttekinthetetlen volt a nevezéktanát illetően. Ezt próbálta az E-széria javítani, ami az adott járműveket a tömegük alapján osztotta hat különböző csoportba (5-től 100-ig). Ennek a teteje a 100-as, vagyis a 100 tonnánál nehezebb harckocsik, melyek közös tulajdonsága az univerzális alváz. Erre terveztek dupla 88-as légelhárító rendszert tenni, forgatható tornyot különböző ágyúkkal és tornyokkal, illetve torony nélküli páncélvadász változatot is papírra vetettek.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A megvalósítás már természetesen más kérdés. A tank ugyanis nem létezett ebben a formában, vagyis teljesen összeszerelve. A játék fejlesztői törekedtek a lehető legreálisabb modell megalkotására, ugyanis a tank részben elkészült, amivel a játékban találkozunk az az a lehetőség, ami először lehetett volna harcképes, vagy prototípus.

Az alvázat, a motort, valamint a láncokat és az oldalakra helyezendő plusz páncélzatot is elkészítették, ám még összeszerelésük előtt vége lett a háborúnak. A tornyot illetően több terv is született, a játékban viszont a Maus tornyával szerelve láthatjuk a tankot

A játékban 8.0 –s BR-rel rendelkezik AB-ben és 7.7-tel RB és SB módban. A jármű talán a legritkábbak közé tartozik, eddig összesen két alkalommal lehetett megszerezni: először a Thunder League alatt (2016 Márciusában), majd az öt éves évforduló alatt (2017 Novemberében), először egy 5v5 bajnokságon mely a random csatákra hajazott (itt a top 200 AB, RB játékos és a top 50 SB kapta meg), majd kicsit később egy 5v5 csapatos bajnokság első 8 csapatának tagjai szerezhették meg.

A következő bemutatásban leginkább a Maushoz illetve a szintjén a legtöbb ellenféllel hasonlítom össze, AB és RB csatáim alapján.

Fegyverzet

Mint korábban is írtam, a Maus tornyát (majdnem egy az egyben) találjuk a harckocsi alvázán (nyilván az itt leírtak nagyrésze igaz lesz a Mausra). Ez viszont mindenki számára elérhető statisztika szempontjából.

A toronyban található fő fegyver a 128mm-es KwK 44-es löveg, ami mellet párhuzamosan egy kisebb 75mm –es KwK 44-est találunk. A lőszerkészlete kisebb a Maus-nál, 68db helyett itt csak 42db a 128-asba, míg a 75 mm-es löveghez 100db helyett ”csak” 67db lőszert vihetünk. Az ágyú a maga szintjén nem kiemelkedő, nyilván a Pzgr 40/43-mat érdemes használni amint megszerezzük, de nem sokkal rosszabb az alap lőszer sem. Az ágyú elég hogy a legtöbb ellenfelet egy, vagy rosszabb esetben két lövésre ki tudunk lőni, ugyanakkor fontos tudni a gyenge pontokat, mert az átütése átlagos (269mm 10m-en 90°-on) a szintjén, a hozzá tartozó optika nagyítása pedig egyenesen borzasztó.  Ami szerintem igazán különlegessé teszi a tornyot az a többek által utált vagy feleslegesnek vélt 75 mm-es ágyú. Ennek az alkalmazását később kifejtem, legyen elég annyi, hogy a fejlesztett HEAT lőszert érdemes használni a füstgránát mellet. A torony forgatási sebessége, illetve az ágyúsüllyedés valamint a függőleges irányzás sebessége sem tér el a nagyobb testvérétől, egyedül a lőszer mennyisége. A torony hátulján kapott helyet a füstgránátvető, ami hátrafelé lő összesen hat darab gránátot.

shot 2018.02.18 16.02.35

A lőszerrekeszek a toronyban illetve a test két oldalán találhatóak, a tank bal oldalában biztos találunk majd lőszert, közvetlenül a torony alatt, a közepénél

Páncélzat

El is érkeztünk a legfontosabb részhez, a tank páncélzatához. Mivel nem tudjátok megnézni sok helyen, igyekszem minél több infót és képet mellékelni hozzá. Természetesen ez a tank sem belőhetetlen, sőt. De aki látott már Maus tornyot, tudja, hogy ha szögelik, nem nagyon érdemes vele bajlódni, mert nem lehet belőni. Ez szintén igaz a E-100-ra is , ha ezt a tornyot jól szögelik, akár Obj 120 APDFS DS vagy ilyen-olyan HEAT-FS de még a rakéták se okoznak benne kárt. A korábban említett apró különbség a Maus tornya és az E-100 tornya között, hogy ameddig a Maus lövegpajzsa két részből áll (egy 240 mm-es és egy 100 mm-es) addig az E-100 lövegpajzsa egy részből áll (240 mm), így nehezebb neki závárzatot lőni. Ebből következik, hogy a gyenge pont itt is a torony frontja lesz. 220 mm elég soknak hangzik, és igazából az is, de ezen a szinten be tudja lőni jó pár tank.

tornyok.

Az E-100 és a Maus lövegpajzsai

A teste már teljesen különbözik az egértől, nem találjuk meg a megszokott 90°-os sima oldallemezeket, kisebb profilt és ívelt oldalakat viszont annál inkább.  Az oldalpáncélja a testnek 120 mm 90°-ban, ám azt a páncélt alapesetben nem látjuk.  Az oldallemezeken ugyanis plusz, ívelt 75 mm-es elemeket helyeztek, a tank hosszában 3 nagyobb darabban. Ez nem tűnik soknak a szintjén a lőszerek nagyja képes többet is átütni. Viszont nem közvetlenül érintkezik a testhez a lemez, ezáltal rétegelt páncélzatot alkot, ami minden kumulatív gránátot megfog. Az effektív páncélvastagsága viszont jelentősen növekedik az ívek használata miatt. A test 10-15°-kal való forgatása után csak az oldalpáncél könnyen 230 mm fölötti effektív páncélt eredményez, ez alatt pedig még ott találjuk a 120 mm-es oldallemezt, ami ennek a többszöröse.  Az oldallemezek az test feléig nyúlnak csak le, alatta már látszanak is a görgők, amik 30 mm-es vastagságukkal, több helyen átfedéssel takarják az oldalát. Valamint a futógörgők mögött az alváz, ami szintén 30 mm, és ezek alatt találjuk azt a bizonyos oldallapot. Ezek így magukban elég soknak hangzanak, de az oldallemezeket le lehet lőni a tankról pár célzott találattal.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A test tetőpáncélja 40 mm mindenhol, ez egy gyenge pont, a nagy kaliberű, HE lőszerek, illetve a toronyról lefelé pattanó kisebb kaliberű lőszereknek sem áll ellen. A hátulján befelé szögelve, a Tigris II mintájára van egy 150 mm-es lemez, aminek az effektív vastagsága 190-től 210 mm-ig terjed. A test frontja egy 200 mm-es lemez, 61°-ban, alatta a hasa „csak” 150 mm 49 fokban.

pancel

A teljes front effektív páncélvastagságait egy képen foglaltam össze. (a kékkel kiemelt részt később kifejtem

Mozgékonyság

A tank talán legrosszabb aspektusa a mobilitás. Még nehéz harckocsihoz képest is lassú, habár a nagyobb testvéréhez képest már eléggé sportosnak mondható. A motorja ugyanaz, amit a párduc 2 illetve a 10,5-ös királytigris is használ, egy 1431 (AB) / 900 (RB) lóerős motor, ami a Párducnál kiváló mobilitást ad (53 tonna), a Tigris alatt már szenvedős (70,5 Tonna), az E-100 pedig a maga kerek 150 tonnájával már sejthető hogy nem lesz valami fürge. A 43 (AB) / 40 (RB) km/h elég jónak tekinthető ehhez a tömegéhez képest, de a saját szintjén utolsó lesz, aki odaér valahova ( Maust és a T-95-öt nyilván lehagyja). Az Egérrel ellentétben az E-100 a német tankoknál megszokott motor- sebességváltó elrendezést használja (motor hátul, sebességváltó elöl), nem hibrid, nincs akkora motor benne és nem is annyira hangos.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Fejlesztés / legénység

A jármű nem prémium (bár a fejlesztési fában oldalt található az mKPz M47 alatt), így minden modifikációt ki kell fejleszteni. Kezdetben a szokásos javítókészlet-tűzoltó modifikációk a legszükségesebbek, legyenek ezek itt is az elsők, amiket kifejlesztetek. Utána a viszont a mobilitásra kell fókuszálni, a Szűrők és a Motor, majd a Sebességváltó legyen, amit javaslok, hogy a lehető leghamarabb érjétek el azt a „csodás” mobilitás csúcsát.

A legénység létszáma és az elhelyezkedése is megegyezik a Mauséval, azaz hat ember, négy a toronyban: parancsnok, irányzó és két töltő. A tank elejében pedig a vezető és a „géppuskás” ülnek. A töltési sebesség növelése illetve a legénységi tagok harctéri javítása erősen javasolt, hogy fejlesztve legyen, mert az ágyúcsövet, és a závárzatot sokat kell majd javítani.  A legénysége elég szellősen ül, nem volt sok példa rá hogy egy lövéssel kilőttek volna belőle minden tagot. Volt, hogy a tornyot kiürítették, de így is maradt két ember, amivel még RB-ben is életben marad.

shot 2018.02.18 17.34.31

Előnyök / hátrányok

Előnyök

 • Nagyon jó páncél –szögelve tökéletes-
 • Az oldallemezek kiválóak a HEAT-lőszerek ellen
 • A Maushoz képest nagyon jó mobilitás
 • Tüzérségi tüzet jól állja
 • Jó ágyú
 • Koaxiális ágyú –láncolni, megtéveszteni és a könnyű célpontok ellen tökéletes-
 • Füstgránát és lőszer
 • A ritkasága miatt kevés játékos ismeri a gyengeségeit

Hátrányok

 • Rossz mobilitás
 • A bombáknak könnyű célpont
 • ATGM-ek és az APDFS-DS is be tudja vinni, amivel gyakran találkozik
 • oldalsó lemezek elvesztése után sérülékenyebb

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Alkalmazás-játékstílus

A nehéz tankokkal általában, de ezzel meg főleg, a frontvonal előre tolása illetve a pontvédés a javasolt (szerintem-JAJA). Nem kell és nem is szabad viszont egy helyben maradni vele a bombák miatt, de volt már hogy túlélt nagyobb bombát, de az oldallemezek ilyenkor repülnek. Támadni vele a legnyugodtabban úgy lehet, ha valaki felé szögben megyünk, de ha biztosra akarunk menni, akkor a 40-45°-os eltartással nem lehet baj.

A korábban említett 75mm-es ágyú használata a tankkal kötelező, tökéletes kiegészítés a nagyobb mellé (érdemes külön gombra rakni). A fejlesztett HEAT lövedékkel egy lövésre lehet vele láncolni a legtöbb harckocsit, és amint befordulnak, már mehet is bele a 128-as az oldalába. A láncoláson kívül a másik előnye hogy két ágyú van, hogy el tudjuk hitetni az ellenféllel hogy a nagy ágyút lőttük el, így vígan ki fognak gurulni elénk. A légvédelmek, és könnyű harckocsik egy találatra test-törést szenvednek tőle, de volt már hogy Taran is ment hangárba a kis ágyú miatt.

Az elsődleges fegyverrel ne féljünk oldallemezekre lőni még akkor se, ha kis szögben látni csak, nem egy brit harckocsit ütött be borzasztó kis szögekben.

Ellentaktikák

Ahogy korábban ígértem most kifejtem a kékkel bekeretezett területet. A Porsche által tervezett torony gyártását tekintve nagyon ötletes, jó effektív páncélvastagságot eredményez. A hátránya viszont a ballisztikája, ugyanis mivel lefelé is ívelt, lefelé is pattan róla a lőszer, ahol gyakorlatilag szembe találja magát a 40 mm-es tetőpáncéllal, amit majdnem bármi beüt. Így a kijelölt zóna, ha árkádban piros találatjelzőt is eredményez, gyenge pont.

Az legtöbb tank, amivel szembe fog menni képes a torony front beütésére pár kivétellel. Az orosz 122 mm-es lövegek ellen teljesen védett, a közepes harckocsik és a háború utáni lövegek nagy része, de még a német 88-as is be tudja ütni, enyhén szögelve viszont nagyon hamar megnő a páncélvastagság így csak a tényleg nagy átütésű lövedékek, mint mondjuk a brit 120 mm-es lövegek vagy az Obj 120 APSFS-DS-e képesek átmenni rajta (maximum 20 fokig).

Ha azt látjuk, hogy nem ránk néz, lehet, hogy nem azért teszi, mert nem vett észre, ezt tartsuk szem előtt. A tank tornyának szemből a jobb oldalát célozzuk (irányzó és mögötte töltőkezelő ül), ha ránk fordul is a gyenge pontja előbb néz felénk, mint az ágyú.

Összeségében

Nem halhatatlan, se nem nevezném OP-nek. A titok mögötte, hogy olyan eseményeken lehetett megszerezni ahol a játékos tényleges tudása számít. Így azok a játékosok, akik birtokolják, jobban játszanak a nagy átlagnál, ezért szinte mindig szögelik a tornyot, és ismerik az ellenfelük. Hozzá jön, hogy a tank jól használva tényleg nagyon hatékony tud lenni, de ez volt a helyzet az IS-6-tal is, amikor bejött, jó kezekben mindig megkapta, hogy „OP”.

Remélem megfelelően sikerült bemutatnom nektek, és ha találkoztok vele a csatatéren könnyebb dolgotok lesz kicsit mintha nem olvastátok volna.

Uranvaros_Asza


Köszönjük a kiváló Elemzést!

Aki szintén szeretne megjelenni a WT Info elemzői között, kérem küldjön üzenetet a pgfritzhungary@gmail.com email címra vagy pedig a facebook oldalunkon vagy a Discordba személyesen nekem.

Kategóriák:Elemzések

Tagged as: , , , , ,

2 replies »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s