Modern harcjármuvek

BMPT Terminátor 1 tűztámogató harcjármű

A BMP-T / BMPT, másnéven a Terminator I egy páncélozott tűztámogató harcjármű, amelyet az oroszok első számú  harckocsi gyártója Uralvagonzavod tervezett és gyártott. A BMPT tűztámogató harcjárművet a páncélos és gyalogos egységek támogatására  tervezték. Feladata felfedezni és semlegesíteni a nehezen észlelhető és szétszórt célpontokat (elsősorban az ellenséges kézi lőfegyverekkel és páncéltörő fegyverekkel felszerelt katonákat) a csatatéren . Olyan fegyverrendszerrel  látták el, amely lehetővé teszi a védett célpontok (harckocsik és harcjárművek), erődítmények és légi célok megsemmisítését is. A nehezen észlelhető (és éppen ezért a harckocsikra rendkívül veszélyes – harci tapasztalatok ezt számtalanszor bizonyították például Afganisztánban, Csecsenföldön, Szíriában) célok és azok időben történő megsemmisítése azonban a BMPT előtt felállított elsődleges feladat. A BMPT-t alkalmazhatják a harckocsikkal vagy külön-külön is. A BMPT-vel is ellátott alegység fejlett hatékonysággal rendelkezik, mivel az ellenséges jól védett járművek és erődítmények megsemmisülnek a harckocsik által, míg a BMPT-k az élőerő, a könnyen páncélozott harcjárművek és a géppuskafészkek pusztításában vesznek részt. A tűztámogató járművek külön használatánál a csapatok küzdhetnek a tűztámogatás hatékonyságnövelésével, a biztosítással, a kísérettel és a terroristák kiküszöbölésével. A BMPT személyzetének összetétele és a járművekben való elhelyezése, megfigyelő és figyelő rendszerei, valamint a fegyvercsomagok biztosítják, hogy a rossz látási viszonyok között  nappali és éjszakai időben észlelhetők és kiküszöbölhetők legyenek a veszélyforrások. A parancsnok irányítja a célzási folyamatot; kettős vezérlési módban is végezhet. A BMPT szállítását 2005-ben kezdték meg az orosz hadsereg számára (csapatpróba).

bmp-t-terminator-anp_zpslacgjkhd

Kinézetre is halálos a Terminátor

Fegyverzet

A BMPT fő fegyverzetét egy fegyvertorony alkotja, amely a test tetejére van felszerelve és  két 30 mm-es 2A42 ágyúval és egy 7.62 mm-es PKTM géppuskával van felszerelve. A torony két oldalán van felszerelve két rakétaindító az  Ezek a rakéták legfeljebb 5800 m-es tartományban helyezkednek el, és különféle típusú robbanófejjel felszerelhetők, beleértve a tandem robbanó fejet is. A BMPT fel vannak még szerelve két 30 mm-es AGS-17 automata gránátvetővel . A fegyvertorony elektromosan 360 ° -on keresztül forog, a csőemelkedési szöge -5 és + 45 fok közötti fegyvermagasságon mozoghat. Öt elektromos működtetésű 81 mm-es gránátvető 902A modell van felszerelve a torony mindkét oldalán.

ramka

Jól látszanak elöl a 30 mm-es gránátvetők és a fő fegyverzet is.

Tervezés, védelem

A BMPT a jól ismert T-72 MBT alvázán alapul, amelyet az orosz hadsereg nagy számban használ és számos országban gyártották. A BMPT öt fős legénységgel rendelkezik, akiknek egy része vezetővel együtt a jármű elején ül. A vezető pozíciójának bal és jobb oldalán egy 30 mm-es gránátvető-kezelő helyet foglal el, a torony alatt parancsnok és az irányzó került elhelyezésre. A BMPT védelme nagyobb, mint a legtöbb MBT-nek, mivel aktív és passzív védelmet használnak és a kiegészítő páncélzattal is ellátták. A jármű rendelkezik fejlett védelmi csomaggal, amely megvédi a legénységet az ellenséges harckocsiktól. A jármű oldalait reaktív páncél (ERA) védi. A BMPT védelmi csomagja ténylegesen meghaladja a harckocsikét.

maxresdefault

Jól láthatóan a torony elkülönül a test többi részétől.

Mobilitás

A BMP-T hátfalra szerelt motorja egy B92C2 négyütemű dízelmotor, amely folyadékhűtéssel rendelkezik, 1000 lóerőt fejleszt ki, és 21,2 lóerő / tonna teljesítmény / súly arányt ad a járműnek. A BMPT ugyanazt a alvázat használja, mint a T-72 harckocsi, a torziós rúd felfüggesztése mindkét oldalán hat forgóváz keréktárcsát tartalmaz, a hátsó futóművel, a hátsó futóművel és három visszahajtóval, amelyek csak a pálya belsejét támogatják . A jármű áthaladhat egy 2,6-2,8 m-es árkon, 0,85 m-es falon és 1,2 m mélységű víz akadályon.

Felszerelések

A BMPTT szabványos berendezései közé tartozik az NBC (tömegpusztító fegyverek elleni védelem) rendszer, az 5 kW-os dízelgenerátor, amely a test jobb oldalán lévő páncélozott rekeszbe van szerelve, és egy automatikus kétlövetű tűzérzékelő és elnyomó rendszer. A többcsatornás optikai és hőképes csatornákon alapul a gépjármű tűzvédelmi rendszere, valamint egy panoráma alacsony profilú hőképes látószög lehetővé teszi az irányzó és a parancsnok számára, hogy nappal és éjszaka is észlelje és azonosítsa a kis méretű célpontokat nagy távolságban szélsőszégeséghajlati viszonyok. A BMPT lézeres érzékelő rendszerrel is rendelkezik.

BMPT-Kazakh-3

Kazah BMPT az ottani díszszemlén. (nekik is van…)

Fegyverzet
két 30 mm-es gépágyú, két 30 mm-es gránátvető, 4 páncéltörő rakétavető, egy 7,62 mm-es géppuska
Használó országok
Azerbajdzsán, Kazaksztán, Oroszország
Tervező cég
Ural gépgyár
Felszerelések
NBC védelem,kiegészítő páncélzat, automata tűzoltó berendezés, éjszakai figyelőműszer
Személyzet
5 fő
Páncélzat
Acél, reaktív páncél, rétegelt páncélzat
Súly
47,000 kg
Sebesség
65 km/h on road
Hatótávolság
550 km
Méretek
Hossz 6,96 m; Szélesség  3,46 m; magasság 2,10 m

BMPT hírek és érdekességek


Forrás: armyrecognition.com

2 replies »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s