Háttér

A Marder-család 5. rész

Kedves játékostársak!

Ahogy ígértem, folytatódik a Marder páncélvadászokról szóló sorozat.

A BMM-nél már a Sd.kfz. 139-ek sorozatgyártása előtt elkezdtek dolgozni a Pz 38(t) alvázak és az új 75 mm-es lövegek összeházasításán. A cég fő tervezőjének, Alexander Surinnak 1942. március 6-án Berlinben egy hivatalos értekezleten újabb feladatot adtak: a BMM-nek az Alkett-tel együttműködésben a 7,5 cm-es Sturmkanone 40-es löveget kellett a 38(t)-vel párosítania. A prototípust valószínűleg a már használt 507-es alvázszámú harckocsira építették. Az új felépítmény lágyacélból készült, felülnézetből ötszögletű volt és a korábbihoz hasonlóan túlnyúlt a teknő oldalain, azonban ennek már volt teteje amin az irányzótávcső számára a bal oldalon egy kis nyílást vágtak. A jármű alacsonyabb volt a 139-esnél, mert a harckocsi páncéltestén még kevesebb változtatást végeztek; meghagyták a tetőlemezt és erre építették rá a tüzelőállást. A löveg és a lövegpajzs megegyezett a Sturmgeschütz III Ausf F-ével, ami korlátozta a fegyver kitéríthetőségét. A StuG 38(t) prototípussal 1942 októberéig folytatták a munkát, azonban nem került gyártásra. A tervezet azonban nem veszett kárba, az eredményeket felhasználták az új páncélvadásznál.

8142881627_30e73b1a7f_z

StuG 38(t).

Az Sd.kfz. 138 először 1942 júniusában mutatkozott be. A korábbi típushoz (Sd. kfz. 139) képest komolyabb védelemmel rendelkezett, mert a csonkagúlaszerű lövegpajzs köré építették a tetővel is rendelkező tüzelőállást, ami némileg döntött lemezekből állt és kisebb magasságú volt. A Pz 38(t) Ausf G teknője még kevesebb módosítással került alkalmazásra, de természetesen ennél a típusnál is elhagyták a torony helyét. A PaK 40-est a PaK 36(r)-hez hasonló alapzatra szerelték, de mivel még a kocsitest elejét sem módosították, így a vezetőnek és a rádiósnak hátulról kellett feljutnia, majd a lövegtalpon keresztülmászva kinyitni a búvónyílásokat és beszállni.

marder-iii-sdkfz-138

Marder III H(lonesentry.com)

A test hátulsó részére egyszerű, hálós vagy perforált lemezből álló “kosarat” helyeztek, ennek az a szerepe volt, hogy tüzelés közben a használt hüvelyeket összegyűjtse. A páncéltörő ágyú mellett továbbra is rendelkezésre állt egy MG 37(t) géppuska. A főfegyverhez 38, a másodlagos fegyverzethez 600 darabos lőszerkészletet hordozott. A személyzet a korábbihoz hasonlóan 4 fő volt.

marder_iii_ausf_h_and_marder_ii_d1

Marder III H, a háttérben egy Marder IID-E (worldwarphotos.info)

marder_iii_ausf_h_tank_destroyer

Páncéltörők(worldwarphotos.info)

____________________________________________________________________________________________

Források:
Dr. R.Hart és Dr.S. Hart – A második világháború német páncélosai
P.Chamberlain, H. Doyle – Enyclopedia of German Tanks of World War Two
Vladimír Francev, Charles Kliment – Marder III a Grille
Volker Andorfer, Martin Block, John Nelson- Marder III, Nuts&Bolts vol.15
wardrawings.be
the-blueprints.com

Kategóriák:Háttér

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s