Hírek

AMX 50 Surblindé: Francia Súlyemelő

Nehéz, erőteljes tank, 18-lövéses automata töltőberendezéssel, és egy 120mm-es ágyúval: Az AMX 50 Surblindé a hamarosan induló World War első szezonjának főnyereménye, mely a “Recon under Fire” nevet viseli. (Arról magyar cikk a későbbiekben fog születni.)


Története

A francia AMX 50 széria fejlesztésének története egy kétségbeesett próbálkozás az egyensúly megtalálására a harckocsi súlya, magassága, a torony mérete és az automatikus töltőberendezés harci potenciálja között. A legközelebb ehhez az egyensúlyhoz a már ismert AMX 50 Surbaissé jutott, de a cikkünk főhőse erősen elrugaszkodott ettől az elgondolástól: a páncélzat és a tűzerő irányába. A “Surblindé” jelentése “erősebben páncélozott” – A harckocsi eleje, hasonlóan a szovjet IS-3-hoz, “csukaorr” formában van kialakítva. A lánctalpai a Tiger II harckocsin használtak megnagyobbítása 900mm szélesre, hogy elbírja a széria legnagyobb tömegű példányát, a maga 70 tonnájával. A magas alvázhoz egy hatalmas torony jár, benne egy hosszú 120mm-es ágyúval, és egy 18-lövéses automatikus töltőrendszerrel. A Surblindé magassága eléri a 3.5 métert is. Ahogy az könnyen kitalálható, az ’50-es évek közepére semmi esélye nem volt egy ilyen gépszörnynek a sorozatgyártás elérésére: Alig egy prototípus épült belőle.


image

Előnyök:

  • 120mm-es ágyú + 18-as tár = siker!
  • Jól védett testfront
  • 20mm-es légvédelmi ágyú

Hátrányok:

  • Magas felépítmény
  • Alacsony lőszerválaszték
  • Az oszcilláló torony miatt a löveg függőleges kitéríthetősége kicsi: -6°/+10°
image

Az AMX 50 Surblindé lesz a főnyereménye a World War első szezonjának: A ranglista legjobbjai és a legjobb századok fogják megkapni. A harckocsi tekintélyt parancsoló méretei szinte a “Maus”-szal vetekednek, lánctalpai a Tiger II-ről lehetnek ismerősek, a test frontja pedig korai hidegháborús szovjet tankokat idézhet. A Surbaissé-hez képest erősebb páncéllal van ellátva, és hiába növekedett a harckocsi súlya, hála a német Maybach motornak, ez a szörny képes elérni az 51 km/h végsebességet is.

Háttérkép letöltés: 1280×1024 1920×1080 2560×1440

A fejlesztett védelem mellett az ágyú is kiváló, ugyanazt a pontos 120mm-es ágyút használja, mint az AMX 50 Foch, csak itt fel van szerelve egy 18-lövéses automata töltőrendszerrel is, mellyel percenként 5-6 lövés leadására képes. Alig kétféle lőszert használhatunk hozzá: AP és 45mm átütésű HE. Bár jó volna nagyobb választék, az AP 300mm átütése így is elegendő lehet az ellenség leküzdésére. A kupolára szerelt 20mm-es légvédelmi ágyú csinos kis bónuszt jelent, egyetlen másik V. rangú harckocsi sem rendelkezik ilyen fegyverzettel.

image
image

Az AMX 50 Surblindé teljesítménye kiváló az 5. rangon belül, egy igazi kolosszus. Bár könnyen észrevehető, és nem rendelkezik kumulatív (HEAT) lőszerrel, a nagyszerű ágyú, erős páncélzat, töltőrendszer, kiegészítő fegyverzet és az igen nagy sebesség a súlya ellenére kárpótol ezért a hiányosságért. Harcolj a World War módban, hogy megszerezhesd!

További olvasmány:
War Thunder Info cikk az AMX 50 szériáról


Forrás: War Thunder

Megszerzése

Mint már írtam, a holnap (2019.05.14) induló World War mód első szériájának (Május 14 – Június 10) főnyereménye ez a harckocsi. Összesen alig 1000 játékos fogja tudni megszerezni ezt a harckocsit, melyet 500+500 felosztásban a következő módon szórtak szét:

  • A széria legvégén az egyéni ranglista 500 legjobb helyezettje kap egy-egy “AMX 50 Surblindé” kupont.
  • A 25 legjobb század 20-20 legjobb játékosa kap egy-egy “AMX 50 Surblindé” kupont.

Bővebb cikk az első széria részletesebb ismertetőjével később érkezik.
Eddigi War Thunder Infó cikkek a World War módról:
World War mód alapjai
World War játékmód: Nyílt béta
World War játékmód – Fejlesztői interjú


2 replies »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s