Rövid hírek

Az indiai légierő átvette az első AH-64E-t

Ünnepségen az új AH-64E

A Boeing Mesa-i (Arizona) üzemegységében ünnepélyes keretek között adták át az indiai légierőnek szánt AH-64E(I) Apache Guardian első példányát. Az IAF összesen 22 darabot vásárolt a harci helikopterekből.

Az indiai légierő komoly modernizálási folyamaton megy át, ennek egyik állomása volt az AH-64E(I) átadása. A rendeltetési helyére még ez év júliusában meg is fognak érkezni az első helikopterek, a személyi állomány kiképzése gőzerővel folyik az US Army Fort Rucker-i (Alabama) kiképzőközpontjában.

Amikor elkezdődött az indiai AH-64E gyártása.

A 2015-ben megkötött szerződésben 3,1 milliárd dollárért összesen 22 Apache és 15 darab Chinook helikoptert vásárolt India. A szállítási ütemterv szerint 36-38 hónap alatt teljesíti a rendelést az amerikai gyártó, India pedig opciót tart fenn még további 11 darab Apache és 7 Chinook megvásárlására.

Az Apache beszerzési program a közvetlen kereskedelmi szerződések és a külföldi katonai értékesítési program keretében történő beszerzések kombinációja. Az elsőt a Boeing-gel kötötték meg, amely magában foglalja a gépek, a pótalkatrészek és a logisztikai szolgáltatások nyújtását, a második szerződést pedig az USA kormányával a General Electric által gyártott T700-701D hajtóművek, elektro-optikai rendszerek, radar, AGM-114 „Hellfire”, Hydra-70 nem irányított rakéták és egyéb fegyverek beszerzésére, valamint a személyzetek kiképzésére kötötték.

Berepülésen a vadiúj indiai AH-64E. Még gyári festéssel. 22 db-t kap az indiai légierő.

Az AH-64E Apache Guardian bővíti a Mi-25 és a Mi-35 helikopterekből álló flotta képességeit, amelyekből több, mint 20 darab teljesít szolgálatot az indiai légierő kötelékében. Feltételezhető, hogy az orosz helikoptereket fokozatosan leszerelik a következő években. 2017 augusztusában az Indiai Védelmi Minisztérium jóváhagyta további hat Apache Guardian helikopter megvásárlását az ország szárazföldi erői számára. Ezeknek a helikoptereknek és a hozzájuk kapcsolódó felszereléseknek a költsége 41,68 milliárd rúpiát (körülbelül 651,3 millió dollár) tesz ki, de a hat további helikopter megvásárlására vonatkozó szerződés aláírását hivatalosan még nem jelentették be.


Forrás: honvedelem.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s