Rövid hírek

Elbúcsúztak az indiai MiG-27ML-ek

Ünnepélyes keretek között vett búcsút az indiai légierő a két legrégebben üzemeltetett szovjet-orosz harci gépeitől, a MiG-21T-96-ostól és a MiG- 27ML-től.

mig-27

Mig-27ML

Régi hagyomány, hogy a nyugdíjazott technikát a legmagasabb rangú pilóta búcsúztatja – így volt ez nemrégiben a Mi-8-as esetében és most is. A MiG-21-es utolsó felszállását B. S. Dhanoa tábornok, a légierő főparancsnoka hajtotta végre a radzsisztáni Nal Légibázison, ahol a 108. „Hawkeye” század repülte a típust. Az ünnepélyes kivonás után a század úgynevezett „alvó” státuszba került, azaz megtartva hadrendi számát várja, milyen új típussal fegyverzik fel.

11mig1

Mig-21-esek felszállása

A MiG-27-esek búcsújára (Szovjetunión kivűl csak India rendszeresítette a tipust) a nyugat-bengáli Hashimarában került sor. A „Bahadur” becenevű változtatható szárny-nyilazású repülőgép rendelkezett a legerősebb hajtóművel a saját kategóriájában. (A „Bahadur” szó több jelentéssel is bír, így nevezik az egyik legnépszerűbb indiai képregényhőst is.) A 22. Század a kivonás után szintén „alvó” státuszba kerül, későbbi sorsa még nem ismert. A MiG-27ML kivonásával a típus nem tűnik el teljesen az indiai légierőből, néhány MiG-27UPG még rendszerben marad Jodhpurban.

Az egykori 42 repülő századból mára már csak 33 század maradt az indiai légierőnél, azonban 2027-re 19-re fog csökkenni ez a szám, mivel addigra az összes MiG-típust ki fogják vonni a hadrendből.


Forrás: honvedelem.hu

Kategóriák:Rövid hírek

Tagged as: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s