Háttér

A Marder-család 3.rész

Kedves Játékostársak!

Ahogy azt előzőleg írtam, a Marder II kétféle változatban készült. Az első változatra már sort kerítettünk, most jöjjön a második.

1942 májusában a Fegyverügyi Hivatal felkérte az Alkett Műveket, hogy készítsenek egy újabb önjáró páncéltörő löveget. A prototípusban az ekkor még gyártásban lévő Pz II F-et és a PaK 40/2 páncéltörőt kellett társítani. A sorozatgyártással a breslaui és varsói FAMO-t bízták meg. A döntés eredetileg úgy szólt, hogy a havi 50 alváz feléből kell önjáró PaK 40-t építeni, de a fegyveres erők igényei miatt az arányt 75%-osra növelték a páncéltörő javára. A típus a 7,5 cm PaK 40/2 auf Fahrgestell Pz II (Sf) nevet kapta, ami annyit tesz: 7,5 cm-es PaK 40/2-es páncéltörő ágyú Pz II(önjáró) alvázon. A Marder II (Sd.kfz. 131) második változatából a FAMO-nál 531 darabot építettek 1942 júniusa és 1943 júniusa között. A MAN és Daimler-Benz is gyártott belőlük kisebb mennyiséget, majd javításra visszarendelt és készleten lévő, különféle korábbi Pz II változatokból még 75-öt hozott létre. Összesen 651 darab készült.

panzerjager_marder_ii_eastern_front
Kép a harcjármű jobb oldaláról(worldwarphotos.info).

Az új Marder II felépítményét a korábbi típuséhoz hasonlóan a páncéltestre építették, de az lényegesen különbözött a korábbitól. A PaK 40/2 lövegtalpának felső részét és kettős lövegpajzsát módosítás nélkül szerelték fel közvetlenül a vezetőtér felett, a jármű hossztengelyéhez képest balra eltolva ezt vette körbe a küzdőtér enyhén döntött első fala. Az oldalfalak ugyanúgy a sárvédőkön kezdődtek, de alacsonyabbak voltak és hátulsó részük csapott volt. Ez a típus is felülről-hátulról nyitott küzdőteret kapott. A nagyméretű csőtámasz a jármű orrán került rögzítésre. A futóművet változtatás nélkül alkalmazták, ez oldalanként öt, független felfüggesztésű futógörgőt jelentett négy visszafutó görgővel, a láncmeghajtó fogaskerékkel elöl és a láncfeszítővel hátul.

A vezetőtér-küzdőtér-motortér belső a hagyományos felosztást követi. Személyzete három főből állt, akik a vezető, töltő és irányzó/parancsnok voltak. A rádió kezelésének feladata eredetileg a vezető dolga volt, de később ezt a feladatot a parancsnok kapta. A töltő részére három tárolóban összesen 37 lőszert szállít és a PaK 40/2-n felül a személyzet rendelkezésére állt egy MG 34 vagy 42 típusú géppuska. A személyzetek oktatása során hangsúlyt fektettek arra, hogy ezzel a páncélvadásszal el kell kerülni a nyílt terepen vívott harcot és a közelharcot, az összecsapásokat tüzelőállásról tüzelőállásra haladva kellett lefolytatni.

marder2_131_6
A háttérben álldogáló katonákból ítélve egy hadgyakorlaton készülhetett a kép(aviarmor.net)

A típus 1942-től valamennyi hadszíntérre elkísérte a Wehrmacht páncélvadász-osztályait és megtalálható volt nemcsak a Waffen SS-nél, hanem a Luftwaffe tábori egységeinél is. A vékonyan páncélozott, de nagy tűzerejű járműveket kezelőik jobban kedvelték, mint a korábbi típust és végigszolgálták a háborút. A magyar Királyi Honvédség 1. páncéloshadosztálya is kapott öt példányt 1942 végén, de ezeket nem örökbe kapta. A megmaradt két példányt 1943 nyarán vissza kellett adni a németeknek.

Érdekességképp megemlítendő, hogy 1944-ben szintén Sd. Kfz. 131 jelzéssel készült egy hasonló felépítményű páncélvadász típus az 5 cm-es PaK 38 löveggel. Ebből a járműből egyes források szerint 30, mások szerint mintegy 50 darab készült és túlnyomóan a nyugati fronton kerültek bevetésre.

Russland, Umbau eines Panzer II
Egymás mellett az 5 és 7,5 cm-es önjárók, itt a keleti fronton(Bundesarchiv).
Típusnév: Sd. kfz. 131; Marder II
Hosszúság: 6,36 m, a test 4,81 m
Szélesség: 2,28 m
Magasság: 2,2 m
Tömeg: 11 t
Személyzet: 3 fő
Fegyverzet; lőszerkészlet: 7,5 cm PaK 40/2 -37 db; 1 db MG 34 vagy 42 típusú, 7,92 mm-es géppuska-600 db
Irányzás korlátai(vízszintes; függőleges): 32 fok balra, 25 fok jobbra; -8-tól +10 fokig
Páncélzat:
Test elöl: 35 mm, 77 fok
Test oldalt: 15 mm, 90 fok
Test hátul: 15 mm, 90 fok
Felépítmény elöl: 30 mm, 80 fok
Lövegpajzs: 4+4 mm, 82 fok
Felépítmény oldalt: 10 mm, 82 fok
Felépítmény hátul: nyitott
Motor típusa, teljesítménye: 6 hengeres Maybach HL 62 TRM vagy TR
Üzemanyag kapacitás: 205 liter
Országúti sebesség, hatótávolság: 40 km/h, 190 km

1942-ben nem csak az elavult Pz II könnyű harckocsik álltak nagy számban rendelkezésre. A csehszlovák eredetű Pz 38(t) páncélosokat is felhasználták az új önjáró lövegek bázisaként-természetesen erről szólnak majd a következő részek.

____________________________________________________________________________________________

Források:

Dr.R.Hart és Dr.S. Hart – A második világháború német páncélosai
P.Chamberlain és H. Doyle – Enyclopedia of German Tanks of World War Two
Z. Borawski és J. Ledwoch-“Marder” II Tank Power Vol.I 209.

 

Kategóriák:Háttér, Történelem

Tagged as:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s