Érdekesség

Géppuskát és kalibert vált a US Army?

1000x563kaliber-2

Az Amerikai Hadsereg tervei szerint hamarosan megkezdődhet a lövészszakaszok könnyű támogató géppuskájának, az M249 SAW cseréje. Az érdekesség: lehetséges, hogy váltás történik a kaliberben, méghozzá nem is akármilyen.

A most alkalmazott 5,56×45 milliméteres helyett az új, 6,8 milliméteres lőszert fogják használni. A cél: az „egy számmal nagyobb”, 7,62×51 milliméteres, közepes géppuskák lövedékei karakterisztikájának és ütőképességének elérése, de legalább 10 százalékkal kisebb tömeg mellett. A kisebb lőszer ugyanis több vagy könnyebb lőszerrakaszt jelent a katonáknál.

A hadsereg mesterlövészettel foglalkozó irodája, a különleges műveleti parancsnokság és a Remington Arms együttműködésével zajlott a továbbfejlesztett karabélylőszer program (Enhanced Rifle Cartridge Program), melynek egyik „oldalhajtása” lehet az új, szakaszszintű könnyű támogató fegyverbe szánt lőszer is. Ez azonban nemcsak magát a lövedéket jelenti, hanem a teljes lőszer megújulhat, akár a műanyag házas technológiát (Cased Telescope Ammunition) is felhasználva. Jelenleg a hadsereg még többféle megoldást is vizsgál. Idő van: az új gépfegyver prototípusát csak 2019 végére, 2020 elejére várják.

 


Forrás: www.haborumuveszete.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s