Rövid hírek

F-35B – első éles harci bevetés és baleset

700x441@f-35b

Mozgalmas elmúlt hét volt az F-35B számára, hiszen bejelentették, hogy az első, éles harci bevetést is végrehajtották a típussal, méghozzá Afganisztánban. Az F-35B az Amerikai Haditengerészet USS Essex hordozójának fedélzetéről hajtotta végre az első bevetést tálib célpontok ellen.

Videó a bevetésről


Szeptember 28-a is bekerül a Lockheed Martin F-35-ös programjának történelemkönyvébe, igaz ez most nem egy újabb mérföldkövet jelentő eseményként: a típus első gépvesztését könyvelhették el, egy tengerészgyalogsági F-35B lezuhanásával.

Az ötödik generációs harci repülőgép Dél-Karolina államban csapódott a földnek. Az F-35B gyakorló repülésre emelkedett a magasba a tengerészgyalogosok Beaufort-i bázisáról, ám feladatát nem tudta befejezni, helyi idő szerint 11 óra 45 perc körül – eddig ismeretlen okok miatt – a földnek csapódott. Az F-35-ös pilótája sikeres katapultálást hajtott végre, megfigyelésre kórházba szállították. A repülőgép a VMFAT-501 (Marine Fighter Attack Training Squadron) századhoz tartozott.


Szeptember 25-én egy másik kiemelt fontosságú eseményt is elkönyvelhettek az F-35B kapcsán: ekkor szállt le először az F-35B a Brit Királyi Haditengerészet új repülőgép-hordozójára, a HMS Queen Elizabeth fedélzetére. A 11 hetes tesztelés keretein belül közel 500 fel-, és leszállást teljesítenek majd a típussal.

 Forrás: honvedelem.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s