Rövid hírek

Kiadták a a kabintetejét vesztő izraeli F-15-ös rádióforgalmazását

Nem indult túl jól a 2019-es éve annak az izraeli F-15D-nek, mely január 2-án, kiképző repülés végrehajtása közben elveszítette kabintetejét kb. 9 000 méteres magasságon. Időközben nyilvánosságra hozták a kabinvesztés pillanatában zajló rádióforgalmazást is.

Izraeli F-15D / airliners.net

A 133. Kiképző Század állományába tartozó, kétüléses F-15D a Tel Nof légibázisról emelkedett a levegőbe, mikor is eddig ismeretlen körülmények miatt kb. 9 000 méteres magasságon levált a repülőgép kabinteteje, kitéve ezzel a pilótákat a -45 fokos hidegnek, illetve az említett magasságon tapasztalható légköri viszonyoknak. A pilóták a kezdeti sokkot követően stabilizálták a kabinvesztés miatt kisebb turbulenciába kerülő F-15-öst, továbbá sikerült csökkenteni a vadászgép sebességét, elvetve ezzel a katapultálás gondolatát. Mint ahogy az a rádiózás során hallható, a pilóták a lehető legközelebbi légibázisra kérték meg a leszállási engedélyt, ez a Nevatim légibázis volt, ami felkészült a vészleszállást végrehajtó F-15-ös fogadására, mely végül biztonságon földet ért.

Az Izraeli Védelmi Erők sajtóosztályának szóvivője elmondta, hogy a pilóták lélekjelenlétének, képességeinek és profizmusának köszönhetően sikerült megmenteni a kabintetejét vesztő F-15D-t. Mivel a baleset oka egyelőre nem ismert, így a vizsgálat lezárultáig felszállási tilalommal sújtották az izraeli F-15-ös flottát.

Az izraeli légierő történetében volt már hasonló eset: 2004-ben az egyik A-4 Skyhawk-ról repült le a kabintető, de ettől talán még ismertebb az az 1983-as eset, melyben szintén egy F-15D volt a főszereplő. Ez utóbbi akkor nem kabintetejét, hanem egy ütközésnek köszönhetően jobb szárnyát vesztette el, ennek ellenére a hajózok sikeresen leszálltak a repülőgéppel.


Forrás: honvedelem.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s