Q&A

Újabb válaszok Kirill Yudintsevtől

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Játékosok!

Kirill Yudintsev újra kérdések elé vetette magát, most még barátibb közegben. Az mmorpg.com számára válaszolt.

Az apropó a War Thunder 7. évfordulója volt, a témák pedig a játék múltja és tervezett jövője.

A hagyományos zárójel() az eredeti, míg a szögletes zárójel[] a wtinfo megjegyzéseit jelzi.


Q.: Számított rá, hogy a War Thunder 7 éven keresztül a legnépszerűbb ‘száz mmorpg’ között tud maradni a Steam-en? [Az eredeti kérdésben az “a legnépszerűbb játékok között” szöveg volt, de ott az első 1000-ben sincs a WT a steam adatok alapján.]

A.: Célunk egy kiváló online játék megalkotása volt és keményen dolgoztunk. Ez az egyetlen lehetőség a játékgyártásban tudomásom szerint.
A Steam-re nem gondoltam, azt csak azért csináltuk, mert volt egy ilyen nyomás irányunkba.
Szeretnék őszinte lenni, jó dolog a steam, de a játékosállományunknak csak úgy 7%-a talált rá steamen keresztül a játékra és játékosaink 85%-a a War Thunder saját indítóját [launcherét] használja.
Szóval a Steam mint platform (nem olyan platform) nem érdekli a WT játékosait.
A War Thunder egy jó játékként mutatkozott be, még azok is akik valamilyen kritikával illetik a játékot órák százait vagy ezreit ölték bele. Ez is csak azért van, mert egy ilyen hatalmas játék sokféle játékostípust vonz, akik más és mást akarnak.


Q.: Hogyan járult ehhez hozzá?

A.: Az egyetlen ok amiért ilyen sokan játszanak a játékkal nagyon egyszerű: A War Thunder az egyetlen játék, ahol megtalálható minden olyan harci jármű egy helyen, ami a játékosokat érdekelheti. Igen van olyan játék, ami második világháborús harckocsikkal foglalkozik, van olyan ami modern sugárhajtású repülőkkel, még olyan is van ami a csavarszárnyú repülőkre koncentrál. De a War Thunder az egyetlen, ahol minden van. Itt a játékos harckocsiból átugorhat “modern” sugárhajtású repülőbe akár egy csatán belül. A játékos eljuthat a késő 30-as évektől a 21. század járműveiig. Találkozhat a második világháború a hidegháborúval, és tovább. Ez nagyon király és egyedi.


Q.: Meddig folytatódik még a War Thunder támogatása?

A.: Az ilyen játékok addig maradnak életben, amíg elég ember játssza őket. Jelenleg a War Thunder játékosszáma egyre nő, játékosok milliói csatlakoznak, miközben a régi játékosok is velünk maradnak a folyamatosan érkező új járművek és funkciók miatt. [Hogy nem szakad …]
Például akiket a második világháborús járművek érdekelték visszatértek játszani a vízi járművek, a csavarszárnyú vagy “modern” sugárhajtású repülőgépek és a modern harckocsik miatt. Persze emiatt folyamatosan új járműveket és funkciókat kell kiadnunk.
Hamarosan új konzolok érkeznek a piacra a War Thunder-t ezekre is elérhetővé kívánjuk tenni.
Körülbelül a következő 2-3 évre már tudjuk mik a terveink. Tovább nincs értelme tervezni előre, mert mi a játékosok véleménye alapján fejlesztjük a játékot, szóval időnként rá kell nézni a közösségre, hogy mennyire tetszettek nekik az új változtatások. [*cinikus kacagás*]


Q.: Mik voltak a War Thunder legnagyobb sikerei? Frissítések, új funkciók, konzol bejelentések, bármi. Volt olyan ami sikeresebb volt, mint azt elsőre gondolták?

A.: Az új (modern) járművek természetesen és hogy behozatalukkal mennyit javult a játékélmény. A játékosok ezért jönnek vagy térnek vissza játszani a játékkal, az leginkább a modern harckocsiknak és sugárhajtású repülőknek köszönhető. A legtöbb játékos 2014-ben a harckocsik bevezetésével volt, így azt tekinteném legnagyobb sikernek. Az milliókat hozott a játéknak.
A játékosok által készíthető tartalom lehetőségének sikerességére egyáltalán nem számítottunk. A játékosok festéseket sőt akár még új járműveket is készíthetnek a játék számára, bizonyosakért még fizetünk is. A másik talán az április elsejei események, például a tengeralattjárós sokkal népszerűbb lett, mint terveztük.


Q.: Mik voltak a játék legnagyobb botlásai és még fontosabb mit csináltok, hogy ezek újbóli megismétlődését elkerüljétek?

A.: Rossz ötlet volt, hogy a vízi járműveket nagyon kis hajókkal és rengeteg csónakkal indítottuk. A legtöbb játékosunknak ez nem tetszett. Az oka, hogy amikor az emberek hajókról beszélnek, akkor nagy és híres hajókra gondolnak, nem csónakokra. Olyan járműveket szeretnének látni, amelyekről már hallottak. Ezek viszont legtöbb esetben a nagy hajók (Mint például a Yamato csatahajó). Elindultunk ennek az irányába, bevezettük a rombolókat illetve már a cirkálókat is, és lassan majd érkeznek a csatacirkálók is, hogy a játékosok megkaphassák amit akarnak.
Azért akartunk csónakokat, mert azt gondoltuk, hogy a nagy lassú hajókat unni fogják a játékosok, [A Yamato gyorsabb, mint a csónakok fele a játékban.] de meglepetésünkre a játékosok a lassú és történelemhű csatákat kedvelik jobban, szóval most azt adjuk nekik, akik pedig a gyors kis csónakokat szeretik, ők már megkapták amit akartak. És mi mindezt kompromisszumok és újragondolt hajóosztályok nélkül hoztuk össze.
Rengeteg kihívás áll előttünk a közeljövőben, a játék egyre nő, szóval egyre nehezebb olyan újdonságokat találni, amelyek újabb játékosokat csalogathatnak be.


Q.: A játékosok véleménye, hogyan segíti a játék fejlesztését? Mennyire fontos a csapat számára, hogy a jó véleményeket beépítse a játékba?

A.: Már a kiadás óta a játékosok véleménye volt a War Thunder tartópillére. [háháhá] Szó szerint a legfontosabb számunkra, de hihetetlenül megnehezíti a munkákat is. Egy hatalmas játékunk van, ahhoz tartozó hatalmas játékosközösséggel.
A War Thunder mindenben nagyobb, mint bármelyik másik multiplayer(többjátékos) játék a piacon, legyen az járművek, játékmódok, [harc] szituációk, helyszínek, vagy támogatott konzolok száma. És nem csak kicsivel, hanem fényévekkel nagyobb. Több, mint 1500 járművünk van, mindegyikre festések tárháza, van harckocsi, autó, légcsavaros, csavarszárnyú és sugárhajtású repülő, csónakok, hajók, minden. Ezekhez pedig rengeteg tulajdonság tartozik: páncélzat, fegyverzet, lövedék, rakéta, bomba, különféle löszerek, legénység, radarok, stb. És ezek nem csak statisztikák, amikkel hencegni lehet, ezek mögött munka van.
Különféle valósághűségi fokozatok vannak, több, mint 100 pálya, mindegyik több ezer négyzetkilométer, [Igaz legtöbbön csak egy bizonyos rész bejárható] és a legtöbbön sok különböző feladat közül lehet választani. Van rengeteg különböző napszak és időjárás is.
Mindennek futnia kell a legrégebbi laptopoktól a legújabb asztali gépeken keresztül mindegyik konzolon.
Mindezt csak azért mondom mind el, mert ez mutatja, hogy egy ekkora játéknál milyen nehéz a játékosok kéréseire hallgatni. A legtöbb játékos nem is érzi, milyen kevés részét ismeri csak a játéknak.
Ez teszi a War Thunder egy tökéletesen kiemelkedő és egyedi játékká, amíg a legtöbb játék, csak egy dologra képes koncentrálni.
Rengeteg fejlesztést láthatsz a játékunkban, amit a játékosok akarata szerint csináltunk. Például 2017-ben az áprilisi eseményen megvizsgáltuk a játékosnak mennyire tetszenének a modern járművek. Mivel a játékosoknak az esemény nagyon tetszett ezért azonnal megkezdtük a legújabb járművek bevezetését a játékba harckocsik és csavarszárnyú repülőgépek terén.


Q.: Mire várhatunk 2020-ban?

A.: Új fejlesztési fákra, benne tucatnyi járművel. Svéd harckocsik, kínai és olasz helicopterek, illetve [végre] az olasz vízi járművek. Rengeteg egyedi jármü is érkezik ezekkel a játékba, amelyekkel a játékosok még más nemzetnél nem találkozhattak, mint a svéd Ikv 91 rohamlöveg [a képen az Ikv 72 van], az olasz Trento nehézcirkáló [1943-as felújított változata] vagy a Saetta osztályú csónak [ami ténylegesen nem új]. Képeket a nevekre kattintva találtok.
Behozunk újabb sugárhajtású repülőket és nagyobb hajókat (csatacirkálókat) is. Pontos időt nem tudok mondani, hogy mindez mikor és milyen sorrendben érkezik.
Az új járművekről sokkal könnyebb beszélni, de lesz felület, grafika és hang fejlesztés is, emellett pedig új játékmód is. Ezek fejlesztése sokkal nehezebb és időigényesebb, az 1.91-ben érkezett hangokon például több, mint egy évet dolgoztunk. Egyes esetekben az egész tervezetet pedig kukázzuk így sosem kerül be a játékba, ezek miatt ezeket előre bejelenteni butaság lenne, mert akkor a játékosok nem értenék, miért nem vezettük be mégsem, vagy mi tart ilyen soká.


Q.: Mik a hosszútávú tervek?

A.: Már így is több, mint 1500 jármü van a War Thunderben, de még többet szeretnénk. Minden járművet be akarunk tenni, aminek van értelme a játék szempontjából. Jelenleg rengeteg belső próbát és kutatást végzünk, hogy mit és hogyan tudunk még a játékba hozni.
Jelenleg a tengeri csaták és a World War Mode lesz a két legnagyobb változás a játékban. De a legnagyobb hír az új konzolok bejelentése lesz, az időpontot és a pontos listát, most még nem mondhatom el.


Q.: Régebben próbálkoztatok az eSport-tal is. Van tervetek ezirányban? [Régi jó ThunderLeague 😦 (A magyar csapat egy hellyel maradt le a profi ligába kerülésről.)]

A.: Ez egy nagyon nehéz kérdés, ennek megválaszolására több idő kéne. Sokat tapasztaltunk és tanultunk az esetből. [Azért lett olyan borzasztó a yt cup is…?]


Q.: Tudnál mondani pár szót a War Thunder piacról? Hogyan jöttetek elő az ötlettel?

A.: A War Thunder, mint a legtöbb free2play [ingyenesen játszható] játék, megengedi a játékosainak, hogy fizetés nélkül tudjanak haladni a játékban, hozzáférni új elemekhez és járművekhez. Ebben segít nekik a premium account[fiók], vagy a premium járművek. A piac azon legkeményebb kedvelőink számár készült akik olyan tartalmakat [járműveket, festések, stb] is szeretnének megszerezni, amelyet hagyományos fizetéssel nem lehet. Ezzel a fizetni szándékozó játékosoknak több mozgásteret és lehetőséget biztosítunk, miközben a nem fizető játékosoktól sem veszünk el semmit, mindenki boldog.


Q.: Mint már elhangzott, a játékosok által készített tartalmak, számításotok ellenére, hatalmas siker lett. Ezzel a játékosok egy általatok kiválasztott része tényleg tud pénzt keresni? Lesznek további lehetőségek ezirányban?

A.: Igen tényleg lehet ezzel pénzt keresni. Vannak olyan járművek a játékban, amiket teljes egészében játékos készített, nekünk abban semmi érdemünk. Ezekért pedig meghatározott összeget fizetünk.
A legkedveltebbek azonban a játékosok által készített festések. Ezeket akár a mi oldalunkra is fel lehet tölteni, ahol a játékosok bármelyiket letölthetik és használhatják a saját járművükön, vagy akár bizonyosakat meg is vásárolhatnak a piacon, hogy azt mindenki lássa. [Ilyenkor a festés készítője is részesedik a bevételből, piacon felhasználható valutával.]


Q.: Van földi vízi és légi jármű is. Terveztek gyalogságot? Miért nem?

A.: A gyalogságot nagyon nehéz lenne bevezetni és a játék egyensúlyát is borzasztóan felborítaná. Az a War Thunder amit a játékosok annyira szeretnek, lehet hogy megszűnne létezni.
Lesz egy olyan játékunk ami a gyalogságról fog szólni, a neve Enlisted.


Q.: Mit hozna a játékba, ha mégis bevezetnétek a gyalogságot?

A.: Egyértelmű másodlagos fegyvereket: géppuskák. A gyalogság elleni lövedékeknek, mint a HE (‘robbanó/repeszromboló’) is több értelme lenne. Teljesen felborítaná az egyensúlyt és egy teljesen más játékot kapnánk. Ez a legfőbb oka, hogy nem fogjuk behozni.


Q.: Milyen általános viselkedési szokásokat ismertetek meg a játékosok részéről? Van ami meglepetés volt?

A.: A közösségünk folyamatosan váratlanul reagál, sosem kiszámítható és nagyon fogékony. Szeretik a háborút, a járműveket és a történelmet is. Szóval a szeretetüket nem csak a játékban, vagy redditen, de a valós életben is kimutatják. A játékosok által készített tartalmakról már beszéltünk, de vannak akik például papírból készítenek War Thunderben megtalálható járművek modeljeit.
A legfantasztikusabb, mikor a játékosok nagyszüleiknek mutatnak be a játékban olyan járműveket (akár VR-ral is), amiben azok fiatal korukban még ültek. [Nem úgy volt, hogy a WT-ben található járművek nem valósak, csak a valós (ugyan olyan nevü) járművek inspirálták őket…]
Ez nem csak a War Thunder-t segíti új játékosok toborzásával, de a családi kapcsolatokat is erősíti, az idős nagyszülők a játékkal játszva pedig újra fiatalnak érezhetik magukat.
Ezzel mi segítjük a játékok megítélésének javítását a világban, ami a mai napig elég ellenszenves.


Q.: Láttok lehetőséget arra, hogy játékosok saját seregeket generálhassanak és azzal más seregek ellen küzdhessenek, akár földön-vízen-levegőben egyszerre?

A.: A World War Mode pont erről szól. Erről hamarosan™ további híreket is fognak kapni a játékosok.


Q.: Ha most adnátok ki a War Thunder-t, akkor megjelenne Steam-re? Mennyire volt hatással a Steam kiadás a WT sikereire?

A.: Nem, ma már biztos nem adnánk ki Steam-re! Alig keresünk Steam-röl valamennyi pénzt és a játékosok sem onnan jönnek. Plusz több játékosunk is átváltott a Steam-es indítóra a sajátunk helyett. Játékosokat toborozni is lehetetlen Steam-en. Szóval a Steam támogatása az nekünk csak árt, mint használ. Jelenleg csak a sok Steam felhasználó miatt nem bontunk szerződést. Reméljük ez egyszer majd változik, de jelenleg úgy tűnik, hogy a Valve inkább a nagy neveknek kedvez, és nem nagyon igyekszik a kis free2play játékokat támogatni. Rengeteg jó aspektusa van a Steam-nek, mint a match making, ranglisták, felhőbe mentés, achievement-ek, CDN, stb. Ezek nagyon használható dolgok a legtöbb játék számára, de nem egy több konzolra is fejlesztett mmo-nak, mint a War Thunder és a Valve mégis komoly pénzt kér értük.
Ez ami miatt nagyon nem vagyunk boldogok a Valve-val. A szolgáltatásuk nagyon hasznos tud lenni a játékosok számára, akik millió számra élvezik, de csak a nagyobb játékgyártóknak, és magas játékosszám mellett éri meg. A Valve csak a prémium játékoknak kedvez. A match making, ranglisták, felhőbe mentés, achievement-ek, CDN, stb. nagyon hasznosak, de nem egy több konzolra is fejlesztett mmo-nak, mint a War Thunder. [Az eredeti cikkben is kétszer leírja ugyanazt a választ…] Ezeket nekünk már a Steam megjelenése előtt bele kellett építenünk a játékba.
Minekünk olyan eszközökkel kell a játékosokat toboroznunk, amik nem léteznek Steam-en. Szóval nekünk a Steam igazából egy platform, ami nem éri meg, lényegében egyik free2play multiplayer játéknak sem.
Hogy mennyire volt fontos a Steam? Elég sok játékost nyertünk vele, akik a Steam bejelentéskor érkeztek a játékba. De beszéljenek a számok: körülbelül 10.000-rel nőtt az aktív játékosszám(egy időben a játékban vannak), de mára ez pár ezerre csökkent. Habár ez észlelhető különbség, a legtöbb Steam-es felhasználó csak átváltott a Steam indítójára.


Q.: Milyen volt a konzol bejelentés fogadtatása? Hozott játékosokat? Segítette a konzol fejlesztés a PC verziót?

A.: Igen, sokkal több játékos játszik konzolon, mint Steam-en. Az irányelvek kicsit nehezen követhetőek és betarthatóak, főleg mivel nem csak egy konzol lekötelezettjei vagyunk, de nagyon sok lehetőséget tartogat számunkra és ezekre fejleszteni sokkal könnyebb, mint PC-re.


Kategóriák:Q&A

Tagged as: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s