Q&A

Q&A (2021. Április/I.)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves olvasó!

Hamarosan érkezik a Tier VII repülőköz is. Az USA és Németország is kap Phantom-ot. Stock levegő-levegő rakéták top-tier repülőknek. Végre jönnek a brit CVR-ek. Elég izgalmasra sikerült a mostani Q&A.
Válaszol(szokásosan): Vyacheslav Bulannikov


Légi járművek

Számíthatunk tengerészeti Phantom-ok érkezésére az Egyesült Államokhoz, mint például a F-4B, F-4J vagy az F-4S?

 • Igen, vannak ilyen terveink.

A Tier VI-os repülök számára a levegő-levegő rakéták már a legfontosabb fegyverzetté váltak. Valamelyiknél 2-3 generációnyi ilyen rakéta fejlesztésén is végig kell menni, mire elérjük a legfejlettebbet. Lenne lehetőség ilyen esetekben a legelső (AIM-9B, R-3S) levegő -levegő rakétát [fejlesztés nélkül] azonnal elérhetővé tenni?

 • Azon gépekre tervezzük ezt, amelynél a rakéta már az elsődleges fegyverzetnek számít.

Németország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok akár teljes tengeri repülőgép (hidroplánok, úszó csónakok, stb) ággal is rendelkezhetnének, de az ilyen gépek képviselete a játékban még elég szegényes. A vízi csatáknak köszönhetően, azonban mind népszerűségük, mind hasznosságuk bőven emelkedett. Számíthatunk nagyobb számú gépek érkezésére az alábbi kategóriából?

 • Igen, a terveink között van.

Átlepünk idén Tier VII-be repülőgépek terén?

 • Kövesd a híreket. [=Igen, nagyon hamar]

Vannak tervek hangalapú értesítési rendszerek bevezetésére (“Bitching Betty”) top-tier repülők számára?

 • Ez egy érdekes eleme lenne a játéknak.

Számíthatunk az Il-40 és változatai érkezésére? [Szovjet prototípus/tervrajz bombázó]

 • Igen.

Lehetséges lenne, hogy a repülőgépek számára is bevezetésre kerüljön a legénységi tagok egymás pozíciójának átvétele, halál [bocsánat: “eszméletvesztés”] esetén? Jelenleg nagyon frusztráló tud lenni, amikor egy több emberes gépben az egyik pilóta elvesztése esetén azonnal vége a gépünknek, vagy mikor kilövik a bombázó lövészét és védtelenül maradunk [pedig a rádiós, vagy a bombázótiszt szükség esetén átvehetné a helyét.]

 • Jelenleg is van egy ilyen rendszer a játékban olyan gépek esetén, ahol több ember rendelkezik ugyanazon funkcióval. A legénységi tag elvesztése esetén a pótlásnál pedig képzeljük oda, hogy nagy valószínűséggel a kezelőfelület és egyéb eszközök is megsemmisültek, tehát semmi hatása nem lenne, ha a kilőtt ember helyét gyorsan más megpróbálná átvenni. [Mondanám, hogy gaijinnak továbbra sincs semmi valóság, vagy történelemhűség érzéke (és olvasottnak sem nevezhetőek a témában), de ezen állítás már kb senkit nem lepne meg.]

Érkeznek még gépek az olasz csavarrepülőgép ágba?

 • Igen.

Földi járművek

Számíthatunk olyan [ikonikus] könnyen páncélozott harcjárművekre a brit fába, mint a Scorpion, Scimitar, FV721 Fox, Alvin Saladin vagy a Ferret?

 • Igen, tervezünk a briteknek új könnyen páncélozott harcjárműveket adni.

Számos harckocsin vannak elpusztítható páncélelemek (mint az oldalszoknya). Történelmileg, olyan járművek esetén, mint a Tiger II és a Jagdtiger nem volt idő minden esetben két csata között ezekből a sérült elemeket javítani, lecserélni. Van rá terv, hogy a hangárban a játékos tudja állítani ezek állapotát, ezzel tovább emelve a harckocsik személyreszabhatóságát?
[Azok elég fontos védelmi szerepet szolgálnak, így leszerelésük kérdéses gondolat, de az eredmény mindenképpen érdekes lehet, már csak a model megtekintése szempontjából is.]

 • Sosem volt tervben ilyen eszköz biztosítása a játékosok számára. A jelenlegi testreszabhatósági lehetőségeket elégségesnek és kielégítőnek találjuk a játékosok számára. Illetve a csatákban megkülönböztethetőséget ezen elemek sebződése már így is biztosítja, a 3D-s lövedékmatricákkal [nyomokkal] együtt meg főleg.

A harckocsironcsok miért nem hűlnek le? Hosszú idővel az elpusztításuk után is ugyanolyan kijelzésük van a hókamerán, ami a célzást és a célpontok állapotának beazonosítását komoly mértékben nehezíti.

 • A legtöbb harckocsit tűz pusztítja el, aminek nincs elég ideje lehűlni. Emellett a fém tárgyakat a nap is felmelegíti ugyan úgy tűz nélkül is. A motorhő és a kipufogógáz eltűnik a harckocsi elpusztulása után.
  [Látom gaijin nem csak történelemből, de fizikából is felmentett volt. Arra utalni, hogy a nap ugyanannyira felmelegít egy harckocsit, mintha az kiégne :D, de csak annyi kérdésem lenne még, hogy az éjszakai csatákkal mi van? Ott is (szó szerint) tűzforróvá melegíti a harckocsironcsokat a nap melege?]

Vannak tervek a VCC 80 Darbo olasz IFV, és esetleg a Spike LR ARGM játékba hozatalára, a Darbo meg is kaphatná a TOW után kifejleszthetőként?

 • Igen előbbire vannak tervek. Utóbbi viszont a játékot nagyon élvezhetetlenné és kiegyensúlyozatlanná tenné. [Miért most nem az?] Az áprilisi eventen pont ezt próbálhatták ki a játékosok (és hibánk miatt a Svéd ATGM-es harckocsikon is). Az aktív védelem nélkül ezen fegyverzetek ellen nem lenne védelem, ami túl veszélyessé tenné őket. Így bekerülni maximum hatalmas nerfekkel fognak. [Legjobb esetben a “Khrizantema”-hoz hasonló lesz.]

Minden jármű kapott valós vastagsággal rendelkező páncélt? A valós átmerővel rendelkező lövedékek és az ilyen páncélzat találkozását alkalmas a játék kezelni?

 • Nem. Nagyon messze vagyunk attól, hogy minden harckocsi valós vastagságértékkel bíró páncélzattal rendelkezzen, de minden frissítéssel haladunk ezen irányba. Ahol az “armor dimensions at point” szöveg szerepel, az nagy valószínűséggel valós vastagságot jelöl.

Folytatódni fog a felszerelhető páncéllemezek és ilyen csomagok játékba hozatala (kifejleszthető modifikációként)?

 • Igen, ilyenek érkezésének bejelentését folyamatosan végezzük.

Az Egyesült Királyság számára a Challenger 2 az egyedüli top-tier harckocsi. Vannak tervek más nemzetekből való modern harckocsik behozatalára a brit fába?

 • Nem. Rengeteg Challenger 2 prototípus, tervezet és különböző toronnyal felszerelt változat van, amit a játékba hozhatunk. Így képesek leszünk bővíteni a brit (top-tier) fát, más harckocsi játékba hozatala nélkül is.

Miért nem kaptak még a szovjetek Svinets-2, Vacuum-1 és Vacuum-2 lőszert ellensúlyozni a DM53-at és az M829A1-et? Van valami ami meggátolja ezen lőszerek bevezetését? [Azon kívül, hogy 10-15 évvel modernebbek, mint az említett NATO lövedék? Also “Russia Suffers”]

 • A lőszereknél nagyon vigyázni kell, hogy ne bontsák meg a játék egyensúlyát. De igen, a szovjet harckocsik (A T-80U kivételével) nagyon szenvednek a NATO vetélytársaikkal szemben és ezen még az ezért meghozott BR csökkentés és HE átdolgozás sem segített sokat, pont ezért – ha az említettekre nem is – a 3BM48 “Svinets” lőszer érkezésére lehet számítani.
  [Javasolok egy megoldást gaijin: tegyétek történelem/valósághűvé a harckocsik páncélzatát (igen még akkor is, ha ez bizonyos járműveket szemből belőhetetlenné tenne) és akkor nem kellene az, hogy a Challanger 2 olyan lőszerrel kezd, ami már a Challenger 1 számára is elavult volt.]

Vízi járművek

Jelenleg a torpedóindítók nagyon könnyen megsemmisülnek és robbanásuk az egész hajót viszi magával. Ez különösen nehézzé teszi a játékot olyan hajókkal, amiken elég nagy arányban szerepelnek torpedóindítók. Van terv ezen hiba javítására, hogy a torpedóindítóval rendelkező hajók ne viseljenek magukon ilyen nagy ‘one-hit-kill’ (egy lövés oda és a jármű elpusztul) gyenge pontot.
[Végül is csak 3 éve van jelen a probléma, nem sieti el a gaijin. Mellesleg az utóbbi 1 évben sokat javult a helyzet ezen témában. (Meg kellett néznem nem-e egy sokkal régebbi Q&A-t nyitottam meg véletlenül 😛 – a szerk.)]

 • A találat esetén való robbanás esélyét a torpedóindítónál le fogjuk venni, így a leírt módon való hajók elpusztításának lehetősége jelentősen csökkenni fog.

Az áprilisi eventen más mellett a felderítőgépek mechanikáját is próbáltuk. Lehetséges lesz ezt majd a hajókra is átültetni?

 • A tapasztalatok alapján ezt majd, földi és vízi járművek számára is használhatóvá tudjuk tenni.

Van tervben tengeri Enduring Confrontation (RB) bevezetése? (A légi (SB) mintájára?) Nagyon szeretném látni ezen csatákat, hatalmas élményt nyújthatna.

 • Nem, legfeljebb évszakonként egyszeri különleges alkalomként.

Érkezni fog a német H osztály, mint top-tier csatahajó? Több darab is elkészült és vízre engedték, csak a háború miatt szétszerelték őket. A Bismarck nem lenne egyenlő vetélytársa a Yamato-nak és a Iowa-nak. Szeretnénk látni H osztályú hajókat.

 • Igen, gondolkozunk ezen hajók játékba hozatalán, akkor is ha nem épültek meg, de alapjuk elkészült.

Egyéb

Lenne lehetőség a hangár bejárására? Egyfajta ‘test drive’ alternatívaként? Elég érdekes lenne, ha képesek lennénk bejárni a hangárakat. [Amiket a menüben látunk.]

 • Tervezünk új “test drive” pályát harckocsiknak, de jelenleg még elég messze vagyunk a megoldástól. Az említett eshetőség bevezetésének esélye nagyon alacsony.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s