Hírek

IS-5 (IS-100/Object 248): Az alternatíva

A jól ismert IS-2 riválisa, mely alulmaradt nagyobb kaliberű társával szemben. A következő, “Field Testing” Battle Pass szezon fő (75-ös szintű, fizetős) jutalma lesz.

Háttérkép letöltés: 1920×1080 2560×1440 3840×2160

A jól ismert IS-2 riválisa, mely alulmaradt nagyobb kaliberű társával szemben. A következő, “Field Testing” Battle Pass szezon fő (75-ös szintű, fizetős) jutalma lesz.


Előnyök:

  • Kiváló átütés
  • Megfelelő, néha “troll” páncélzat
  • Elégséges mozgékonyság

Hátrányok:

  • Zsúfolt torony miatt meglepően magas újratöltési sebesség


Története

Az erősen páncélozott német harcjárművek, mint az Elefant megjelenése azok leküzdésére képes riválisok készítésére kényszerítette a szovjeteket. Erre több ötletet is felvetettek, mint az űrméretalatti vagy kumulatív lövedékek kifejlesztését a 85 mm-es ágyúkhoz, vagy egy új 100 vagy 122 mm-es ágyúval felszerelni az IS harckocsit, utóbbit vitték tovább.

Két 100 mm-es projektet is indítottak párhuzamosan, a D-10T ágyút használó Object 245 (IS-4)-et [nem összekeverendő a későbbi, játékban is lévő Object 701 (IS-4)-gyel!], illetve az S-34 ágyút használó Object 248 (IS-5)-t [szintén nem összekeverendő a későbbi Object 705 és Object 730 (IS-5)-tel!]. Míg a D-10T nagyon könnyen beépíthetőnek bizonyult, addig az S-34-hez át kellett építeni a tornyot, melyet tükröztek, az irányzó és a parancsnok a jobb, míg a töltőkezelő a bal oldalra került, emellett a nagyobb závárzat miatt a legénység mozgástere még szűkösebb lett. Mindkét változat rengeteg gyermekbetegséggel küszködött, így bár 1944 novemberében elkezdődött a 100 mm-es lőszerek tömeggyártása, több okból is teljesen a 122 mm-es ágyú mellett döntöttek.

A döntéshozók szerint ekkorra a német acél minősége leromlott annyira, hogy a nagyobb kaliber könnyebben be tudta rogyasztani a páncélzatot ami egyenlően elfogadható volt a nagyobb átütésű 100 mm-es ágyúval szemben. Emellett tüzérségi szempontból is kedvezőbbnek számított a nagyobb robbanóerő miatt, illetve ekkorra halmokban állt a lőszer hozzá, így végül teljes tömeggyártásra nem került sor egyik IS-100 esetében sem.A játékban

A következő, “Field Testing” Battle Pass szezon legnagyobb (75-ös szint, prémium) díjaként érkezik Tier IV-be az IS-5. Lényegében egy középút az IS-1 és az IS-2 között, 100 mm-es ágyúval, azaz szinte az IS-2 tűzerejével, de csak fele akkora újratöltési idővel. Páncélzatban és mozgékonyságban lényegében teljesen megegyezik társaival, talán az egyetlen előny e téren, hogy ellentétben a megszokottal, az irányzó a jobb oldalon foglal helyet, így ha megszokásból a bal oldalt lövik, lehet csak a töltőkezelő bánja, de képes leszel visszalőni.


Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.


Forrás: War Thunder

1 reply »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s