Rövid hírek

Szingapúr tagadja a Leopard 2A7 megszerzését, de a kérdések továbbra sem tisztázottak

A Szingapúri Védelmi Minisztérium (MINDEF) cáfolta azokat a spekulációkat, hogy az ország megszerezte a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) Leopard 2 harckocsi A7 változatát, amelyet a Stockholmi Nemzetközi Békekutatás Intézet (SIPRI) hozott nyilvánosságra.

1714164_main

A felújított ex-német Leopard 2A4 harckocsi, a Leopard 2SG a Szingapúri hadsereg szolgálatában jelent meg és most a haderejük fő támadó részét képezik. //Forrás: IHS Markit

A SIPRI adatai szerint – amelyeket az intézet egy sor forrásból, köztük az ENSZ “hagyományos fegyverek nyilvántartása (ROCA)”, “a fegyverkivitelről és behozatalról szóló nemzeti jelentések”, valamint “a hivatalos védelmi költségvetési dokumentumok és parlamentáris nyilvántartásokból” szerzett meg – Szingapúr beszerzett 12 db Leopard 2A7 harckocsit, amelyeket a 2016-17-ben szállítottak az országba.

Germany_receives_first_Leopard_2A7_MBT

Leopard 2 A7, állítólag ilyen is került a SAF állományába // Forrás: Janes’360

Az intézet azt is feljegyezte, hogy a szingapúri fegyveres erők (SAF) összesen 182 darab ex-Bundeswehr Leopard 2A4 MBT-t kapott a 2007 és 2012 között, közülük többet pótalkatrészként. Közben az ENSZ ROCA adatbázisa azt is kimutatta, hogy Németország 168 darab harckocsi átszállítását jelentette Szingapúrnak.

Azonban mindössze 96 darab Leopard 2A4-t vallottak be, 2006. decemberi  megrendeléssel. Az első hat darabos tétel 2008 júniusában került leszállításra és a szállítások 2010 közepéig fejeződtek be.

“2006-ban a SAF jelentette be a Leopard 2A4-k németországi felvásárlását az SM1 harckocsik cseréjéhez.” – jelentette ki a MINDEF március 20-i nyilatkozatában. “Azóta a felújított Leopard-harckocsik kerültek használatba és a Leopard más változatai nem kerültek a SAF-be.”

Ugyanakkor a katonai felszerelések exportjáról szóló, a március 21-i Jane által felülvizsgált német kormányzati jelentésekből kiderült, hogy hét darab Leopard 2 MBT – bár egy nem meghatározott változat – 2016-ban került exportálásra Szingapúrba, és ez kétségbe vonta a MINDEF által kiadott hivatalos információkat. Ezenkívül Németország szingapúri exportengedélyeket is kapott 97 millió euróra (119 millió dollár) a harckocsi lőszereire, a fegyverzet-javító berendezésekre, a céltartomány-meghatározó rendszerekre, a tűzvédelmi ellenőrző berendezések alkatrészeire, a fedélzeti fegyverzet-ellenőrző rendszerekre és a megfigyelési rendszerekre. A megrendelés tartalmazott továbbá harckocsi-, páncélozott jármű-, kétéltű jármű- és teherautó alkatrészeket.


Forrás: Jane'360

Kategóriák:Rövid hírek

Tagged as: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s