Érdekesség

Elektromágneses ágyú – Japánból

800x444@elektromagneses_agyu_01

A képen a videóban szereplő elektromágneses ágyú látható / honvedelem.hu

A szigetország először ismerte el, sőt képeket is csatolt arról, hogy elektromágneses elven működő ágyú (railgun) kifejlesztésén dolgozik.

A számítógépes játékokból jól ismert fegyvereknél (melyeket bizonyíthatóan az Egyesült Államok és Kína is gőzerővel fejleszti) a lövedéket a megszokott hajítótöltet, azaz robbanóanyag helyett nagy erejű elektromágnesek gyorsítják fel, méghozzá fokozatosan. Japán részről a védelmi minisztérium beszerzési, technológiai és logisztikai ügynöksége, az ALTA irányítja a kísérletet.

A július 31-én kiadott rövid videó főszereplője egy kis kaliberű ágyú, illetve az azt laboratóriumi körülmények között kiszolgáló berendezések tömege. A kiszivárgott információk szerint az ATLA 9 millió dollárt (fegyverfejlesztés szinten nem sok) költhet a programra 2016 és 2021 között: ez érezhetően csak kísérleti, a működési elveket bemutató egység tervezésére és kivitelezésére elegendő, egy működő fegyver kifejlesztéséhez nem.

A videóban elhangzott közlés szerint a japán eszköz egy 10 kilogrammos lövedéket másodpercenkénti 2000 méteres sebességre képes felgyorsítani.


Forrás: honvedelem.hu

Hozzászólás