Rövid hírek

Lengyelország rakétatüzérséget vásárol Washingtontól

A HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System – Nagy Mozgékonyságú Tüzérségi Rakéta Rendszer) rendszer.

Lengyelország korszerű rakétatüzérséget vásárol az Egyesült Államoktól 414 millió dollár értékben. A szerződést a jövő héten írják alá – jelentette be február 10-én, vasárnap a lengyel védelmi miniszter.

„Szükségünk van erős, modern hadseregre, ezért szerdán megállapodást írunk alá az Egyesült Államok kormányával arról, hogy leszállítanak a lengyel fegyveres erőknek egy osztálynyi nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszert (HIMARS), és ez jelentősen fokozni fogja a lengyel erők harci képességét” – mondta Mariusz Blaszczak egy varsói alakulatnál. A 20 önjáró rakétarendszerről és a hozzá való munícióról szóló szerződés értéke 414 millió dollár.

A rendszert harci körülmények között alkalmazták Afganisztánban, Irakban és Szíriában – tette hozzá. A rakéták hatótávolsága 70-től 300 kilométerig terjed. Az amerikai Lockheed Martin vállalat gyártja őket. A világon az Egyesült Államokon kívül 18 ország állította hadrendbe.

Lengyelország emlékezetében élénken él még a 2014-es krími és utána következő Ukrán beavatkozás, ezért minden fronton erősítik hadseregüket.


Forrás: honvedelem.hu , defensenews.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s