Modern harcjármuvek

BMPT-72 Terminator 2 támogató harcjármű

Az Orosz Arms Expo 2013-as védelmi kiállításon Nizhny Tagilben (Oroszország) az Uralvagonzavod orosz védelmi vállalat bemutatta a Terminator, a páncélozott tűztámogató harcjármű új verzióját, a BMPT-72-t.

bmpt72featured

Az erősen felfegyverzett harcjárművek felépítésére vonatkozó ötlet az orosz hadsereg által az észak-kaukázusi első csecsenháború során szerzett tapasztalatok alapján alakult ki, különösen a Groznyi városi harcok után 1995-ben, amikor az orosz csapatok számos harcjárművet (köztük amúgy komoly harcértéket képviselő T-80 harckocsikat) veszítettek el a Csecsen szeparatisták által használt gerilla hadviselés miatt. A  BMPT-72 az orosz gyártmányú T-72 harckocsi alvázán alapul. A jármű új védelmet és tűzerőt kínál, különösen a városi környezetben. A BMPT-72 képes küzdeni a modern célpontok teljes skálája ellen, mint a harckocsik, páncélozott gyalogsági harci járművek és más harci járművek, gyalogság és irányított rakétákkal felszerelt csapatok. A BMPT-72 az Uralvagonzavod által gyártott világhírű T-72-es harckocsi teljes körű modernizációja. A BMPT-72 az elődjéhez képest  (BMPT) javított tűzvezető rendszerrel és jobb torony fegyver védelemmel rendelkezik. A Uralvgonzavod szerint a BMPT-72 legfontosabb előnye, hogy a T-72 harckocsikat használó országok mindegyikének lehetővé teszi, hogy azonnal és minimális költséggel modernizálják seregüket egy ultra-modern szintű harcjárműre, valamint fokozzák a mobilitást, a védelmet és a fegyverzetet, anélkül, hogy új, nagy költségű harcjárműveket (akár harckocsi, akár más harcjármű) vásárolnának.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Fegyverzet

A BMPT-72 vagy Terminator 2 újratervezett, teljesen stabilizált elektromechanikus toronnyal rendelkezik, amely alacsonyabb profilt és jobb védelmet foglal magában. A BMPT-72 torony fő fegyverzete két darab 30 mm-es 2A42 automata gépágyúból és egy PKTM 7,62 mm-es koaxiális géppuskából áll, amely könnyű páncélozott járművekkel és gyalogsággal szemben alkalmazható. A fegyverek számos lőszer típust használhatnak: az APERS-T (gyalogság ellen), a HEF-I (nagy robbanóerejű), az AP-T (páncéltörő) és a KE (kinetikus energiájú).

A torony mindkét oldalára két  darab páncélozott célpontok elleni irányított Ataka-T rakétaegység van felszerelve. A 9M1201 rakéta felszerelhető kétféle típusú -kumulatív és nagy robbanóerejű- robbanófejjel. A BMPT-72 számítógépes tűzvezető rendszerrel, többcsatornás érzékelő rendszerrel és nagy pontosságú fegyverrendszerekkel rendelkezik. A jármű 850 lőszert szállít a 30 mm-es fegyverek és  2100 lőszert a 7.62 mm-es géppuska számára. A torony védelem páncél lemezeket tartalmaz a rakéták védelme céljából, amely megvédi a rakétákat a repeszektől és a kézi lőfegyverek tüzétől. A torony 360 ° -ban elforgatható -5 ° és + 25 ° közötti magasságban mozgatható a rakéták esetében, valamint -5 ° és + 45 ° között a fegyverek és a koaxiális géppuska estében. Az páncéltörő rakéta 6,000 m-es maximális távolságig használható, míg a gépágyú és a géppuskák hatékonysága legfeljebb 2,500 m a könnyű páncélozott járművek és 4,000 m a könnyű taktikai járművek és a gyalogság ellen.

A BMPT-72 önvédelmi rendszerének részét képezi az a komplett érzékelő rendszer amelyet lézeres célmegjelenítők és lézeres távmérők ellen terveztek. A harcjármű mindkét oldalára hat-hat  füstgránátvető van felszerelve. Az érzékelőrendszer figyelmezteti a lézersugarakra a kezelő személyzetet, illetve automatikusan füst keletkezik a gránátok elindításával.

bmpt72fegyv

Jól látható az torony és a küzdőtér egységes, de mégis elkülönülő kialakítása illetve a fegyverzet elhelyezése.

 

Kialakítás, védelem

A Terminator 2-es három fős kezelő személyzettel rendelkezik, míg a BMP-T első változata öt fővel (a két 30 mm-es gránátvetőt kivették). A vezető az alváz elülső középpontjában helyezkedik el, hátul az irányzó és a parancsnok. A parancsnok számára egy panorámás figyelőműszert szereltek fel és az irányzó is rendelkezik egy 360 °-os periszkóppal. A BMPT-72 alváza és a torony is hengerelt páncéllemezből készül és a legújabb védelmi rendszerek vannak integrálva: robbanó reaktív páncélzat (ERA) a torony elülső oldalára, lehúzható ERA modul a frontpáncélon és felrakható ERA kiegészítők a test és a torony oldalaira. A torony hátsó részeit és az alvázat rácsokkal lehet felszerelni, hogy növeljék a védelmet a páncéltörő gránátok (RPG) ellen.

bmpt72vedber

Robbanó reaktív páncélzat (ERA) a torony elülső oldalán, lehúzható ERA modul a frontpáncélon és felrakható ERA kiegészítők a test és a torony oldalain. Rácsok a torony mögött-alatt és a test oldalán, hátsó felén. A rakétákat is páncél lemezek védik a repeszek és kézifegyverek ellen.

 

Mobilitás

A BMPT-72-t kétféle hajtóművel lehet felszerelni, az eredeti 850 LE B84MC vagy az új 1000 LE dízel aggregáttal. A B92C2 erőművek mindegyike 12 hengeres V elrendezésű többféle üzemanyaggal használható, folyadékhűtéses dízelmotor. A motor egy 7 fokozatú előre és egy hátramenetes sebességváltóval ellátott, hidraulikusan vezérelt meghajtással van összekapcsolva. A BMPT-72 egy segédhajtómű-egységet is használ, amely meghosszabbítja a bevetés során a feladat végrehajtás idejét álló helyben és minden rendszert “néma” üzemmódon futtat. A BMPT-72 képes elérni a 60 km/h maximális menetsebességet, maximális hatótávolsága 500 km.

A felfüggesztés mindkét oldala hat futógörgőből áll, az első láncfeszítő- és hátsó láncmeghajtó kerékkel valamint három vezetőgörgővel. A lengéscsillapítók az első, a második és a hatodik tengelyre vannak felszerelve. A felfüggesztés felső részét az elülső páncéllemezek és a hátsó rács-páncélzatok védik. A harcjármű orrába szerelt árokásó berendezést az akadályok tisztítására és tűzpozíciók készítésére használják, mint a legtöbb orosz harckocsinál. Az árokásó berendezést egy-két perc alatt be lehet üzemelni a működési pozícióba (néhány nagy csavar tartja) és lehetővé teszi a Terminator 2 számára, hogy saját tüzelőállást készítsen anélkül, hogy műszaki támogatást hívna. A BMPT-72 850 mm-es lépcsőmászó-, 2,8 m-es árokáthidaló- és 1,2 m-es gázló képességgel rendelkezik (1,8 m 15 perces előkészítés után).

izraeléssziriaisérdeklodik

Izrael és Szíria is érdeklődik a harcjármű iránt. Kiválóan tudnák ők is használni a felkelőik ellen.

Berendezései

A Terminator 2 fejlett automatikus tűzvezető- és felderítő rendszerrel van felszerelve, amelyet nappal és éjszaka használhat a terep megfigyelésére, a célpont- és mozgás észlelésére. Lézeres távolságmérő is rendelkezésre áll. A BMPT-72 parancsnoka és a irányzója részére LCD képernyős vezérlőberendezés áll rendelkezésre. A tűzvezetés többcsatornás eszközzel van ellátva sima- és hőképes figyelőműszerrel, lézeres távolságmérővel, GM lézeres vezérlőberendezéssel és önálló látómezővel, amely távolságban és magasságban stabilizálódik. A parancsnoki panoráma berendezés video- és hőképes berendezéssel, lézeres távolságmérővel van ellátva. Az irányzó és a parancsnok akár 5 000 m távolságban képes észlelni a célt, míg a hőképes berendezés 3500 méterig hatékony. A ballisztikai számítógép teljesen digitális, időjárási és topográfiai érzékelőkkel. A harcjármű NBC védelmi rendszerrel (tömegpusztító fegyverek elleni védelem-TÖPFE) is el van látva. A BMPT-72 képes átkelni (20 perces előkészítés után) egy 5 m-es mélységű folyón is.

BMP-72_Termintaor-2_fire_tank_support_armoured_infantry_fighting_vehicle_Uralvagonzavod_Russia_line_drawing_blueprint_001

A Terminátor 2 egy modern 21. századi harcjármű

Fegyverzet
két 30 mm-es gépágyú,  4 Ataka-T páncéltörő rakétaindító, egy 7,62 mm-es géppuska
Használó országok
prototípus (Oroszország 2018-ban rendszeresíti)
Tervező cég
Ural gépgyár
Felszerelések
NBC védelem,kiegészítő páncélzat, automata tűzoltó berendezés, éjszakai figyelőműszer
Személyzet
3 fő
Páncélzat
Acél, reaktív páncél, rétegelt páncélzat
Súly
44,000 kg
Sebesség
60 km/h
Hatótávolság
500 km
Méretek
Hossz 7,2 m; Szélesség  3,59 m; magasság 2,80 m
oHY7Ntt

BMPT-72 és a T-90M a moszkvai díszszemlén, készülve a felvonulásraBMPT hírek és érdekességek


Forrás: armyrecognition.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s