Rövid hírek

Indiai – helikopter – nagy bevásárlás

Augusztus végén az indiai kormány több, nagy értékű haditechnikai beszerzést is jóváhagyott. Ennek értelmében 111 darab szállító és általános feladatokra használt helikoptert vásárolnak a haditengerészet számára.

60272_1198173870

SA 319 B Chetak (Aloutte III) / jetphotos.net

Ez a még hadrendben álló, öreg SA 319 B Chetak (Aloutte III) leváltását oldja meg – az erre szánt, hazai gyártású, de számos katasztrófáról ismert HAL Dhruv könnyű helikopter finoman szólva sem számít sikertörténetnek.

13-e1359974143599

HAL Dhruv / Indian Army

Szintén a haditengerészet örülhet a 24 darab modern, Sikorsky MH-60R Sea Hawk tengeralattjárók és hajók elleni küzdelemre optimalizált közepes helikopternek. Az amerikai gépek a jelenlegi élvonalat jelentik és a szintén veterán, brit Westland WS-61 Sea King Mk42C-ket váltják fel a szárazföldön és a fregattok, rombolók fedélzetén is.

MH-60R-Flight

Sikorsky MH-60R Sea Hawk / Lockheed Martin

A hadsereg 150 darab, indiai fejlesztésű, 155 mm-es, 52-es kaliberhosszú vontatott löveget állíthat hadrendbe. Az ATAGS (Advanced Towed Artillery Gun Systems) nevet kapott tarackokat a védelmi minisztérium fejlesztésért felelős hivatala, a DRDO a KAlyani-csoporttal, a Tata Power-rel és az OFB-vel együttműködve fejlesztette ki.

792x410@india

155 mm-es vontatott löveg Indiából / i0.wp.com

Az indiai Astra Mk I-es, aktív lokátorvezérlésű légiharc-rakétára alapozott, kis hatótávolságú légvédelmi rendszereket kaphat 10 indiai hadihajó: a függőleges indítókonténerekkel dolgozó SR-SAM rendszer az Izraeltől korábban vásárolt Barak-1-est váltja majd fel. A haditengerészet ezekből 10 egységet vásárol. A legégetőbb védelmi hiányosságokat 4, külföldről vásárolt, már bevált rendszer hadrendbe állításával oldják meg, de ezen rakéták típusa még nem ismeretes.

Forrás: honvedelem.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s